top of page
Lesotho Ultra 17 (282).jpg

SPOEIE HARDLOOP

Search

Drakensberg Grand Traverse Run

Ek wou nog altyd die DGT FKT (Drakensberg Grand Traverse, Fastest Known Time) doen, maar om my begindatum te kon kies het beteken dat ek nooit my begindatum gekies het nie. Soos hulle sê, hoe meer tyd jy het, hoe meer tyd sal jy gebruik.

Verlede September, op 'n avontuur saam met die huidige DGT FKT-rekordhouer, Ryno Griesel, was ek getuie van 'n spesiale bespreking oor die konsep van die Wedloop oor die #DGTFKT-roete tussen Ryno en Graham Bird (Co-Race Director saam met Spurgeon Flemington). Hoe meer hulle oor die roete gepraat het, hoe meer was ek geïnteresseerd om te sien waaroor dit gaan.


Ek het gekies om die eerste amptelike DGT RUN te jaag om twee eenvoudige redes.

Ek het nou 'n afspraak gehad waartoe ek kon commit.

Om die eerste wedren te hardloop sal spesiaal wees. Geen FKT nie, maar spesiaal op sy eie manier.

My opbou tot die wedloop was cool. Dit was waarskynlik die meeste hardloop wat ek nog ooit in 'n tydperk van 6 maande gedoen het. Ek was gelukkig genoeg om hierdie basis nuut te begin met die voltooiing van Expedition Africa, Lesotho in relatief goeie vorm. Ek het nog nooit


het myself as 'n hardloper beskou en dus was hierdie geleentheid 'n groot vraag. Ek het my eie oefenplan gebou wat bestaan ​​het uit maksimum 12 uur se hardloop per week, met baie kruisoefening om my gestimuleer te hou. Ek is geneig om vinnig verveeld te raak, so alhoewel hierdie "Ekspedisiewedloop" net gehardloop het, het ek daarvoor geoefen asof dit 'n Avontuurwedren was. Ongelukkig was die laaste een en 'n half maande 'n puinhoop. Ek het siek geword wat my opleiding belemmer het en ek moes versigtig wees om nie dinge te oordoen en paniekerig te raak nie... Dit was niks soos die eerste 5 maande van groen boksies in oefenpieke nie.

Our 6 of the 7 Check Points


Ek was bevoorreg om saam met Wesley Antonites te jaag. Ek wil nou al 'n paar jaar saam met Wes jaag, amper so lank as wat ek hom ken. Wes is 'n koel, kalm en versamelde avonturier met 'n "Ek sal dit hanteer wanneer dit gebeur"-houding. Ek is op my beurt 'n A-tipe; 'n grenslyn OCD-tipe avonturier wat te veel sigblaaie het vir te min wedrenne Op daardie vreemde manier vul ons mekaar se persoonlikhede en eienskappe aan en het ons toegelaat dat dit teen mekaar gespeel word as sterkpunte wanneer dit vereis word. Wat ons wel in gemeen het, is 'n geweldige hoeveelheid respek vir mekaar en die berge waarin ons onsself bevind het. Met jare se groot berg-ervaring, het ons geweet waarby ons aangaan en geweet dat ons elkeen die verstandelike vermoë het om DGT te voltooi, ongeag die toestande, gelukkig, sonder veel stres. Ons albei het gevoel dit was ons grootste krag as 'n span en as ek terugkyk, het dit so afgespeel.


Op ons 5 of 6 oefenlopies saam het ons - baie terloops - bespreek hoe ons opleiding verloop, wat ons doelwitte en verwagtinge was en hoe ons dit gaan doen. Verwagtinge is onder andere die geheime spesery wat enige AR of ekspedisie suksesvol en pret kan maak.


In die wedloopweek en op die wedloopdag was ek so kalm soos wat ek nog ooit was, ten spyte van die wete dat ek op die punt was om 210 km te 'hardloop'. Normaalweg raak ek heeltemal senuweeagtig en ek begin wedrenne gevul met interne twyfel. Ek dink ná 'n paar taai wedrenne begin ek volwasse word en myself soveel beter verstaan.


Ons het stadig weggespring, ek het die eerste 200m gehardloop uit opgewondenheid voor ons in 'n lekker 'trek' gevestig het net soos ons beplan het. Ons wou basies die eerste 160 km stap en dan kyk wat oorbly vir die laaste 50 km en dit alles daar los. Eenvoudig genoeg.


Vyf uur later het ek begin siek voel en diarree gehad. Ons het nog steeds gelukkig weggekap en gespot oor hoe ons geen idee gehad het hoe groot dit werklik is nie en hoe ons eintlik geen idee gehad het waar ons (soms) was nie. Ek het die verskafde en voorgestelde GPX-roetelêer aangepas om by ons te pas en ons het 'n klein blou lyn op ons Suuntos gevolg, dikwels deur valleie sonder enige benul wat links, regs of voor ons was. Terwyl ons op Cleft-piek ingesoneer het, het die 2de van 7 Kontrolepunte die sonsondergang en die mis en reën ingerol. Dit was 'n bietjie van 'n wekroep. Ons was nou in die dik daarvan. Ons het Cleft bestyg, 2 ure geslaap en soos ons nader na sonlig beweeg het, het my ingewande gesak... Wes het egter naar begin voel. Net soos een van ons goed was, het dit gelyk of die ander laag voel.


Die berg was nat! Nat ondervoet en bo-oor. Om te sê ons het 4 dae met nat voete spandeer, nie een keer droog nie, is geen oorskatting nie. Vroeg in die wedloop het loopgraafvoet begin intree en ek was nie gelukkig daaroor nie. Ons het ons laagtepunte gebalanseer deur navigasie en padvinding om te ruil, en soms die pas vertraag wanneer nodig. Dikwels was minder verantwoordelikheid op die verstand genoeg vir elkeen van ons om geestelik te herstel en Wes het gou beter gevoel.


Na 'n lekker dag in die son het ons Mafadi in goeie gees bestyg. Om Mafadi (3 451m) uit die pad te hê was 'n koel veer in ons hoed... Dit was nie te gou daarna dat die veer met ons hoop en drome in die wind verdwyn het nie 😂. Toe ons in die hardcore Jarateng afsak, ​​het ek naar begin voel. Ons het probeer om die meeste van ons oorblywende daglig te gebruik, ons het gedruk om storms te vermy, maar ons het nie regtig die pas laat val nie. Nou begin ons die 35+ ure van moegheid voel, ons het een of twee simpel dinge gedoen, soos om 'n uur te spandeer om 'n rivier oor te steek om nat voete te vermy, al het ons reeds klam voete gehad. Dit was moeilik om in die nag op te beweeg en die Jarateng-rivier na Giants te volg. Ek het al hoe meer siek begin voel en ons was albei behoorlik ‘MOEG’! Deur my AR-ervaring te gebruik, het ek voorgestel ons slaap vroeër as wat beplan is om ons pap en nat breine weer bymekaar te maak. Net so goed, terwyl die slaap die hemele oopgegaan het. Gelukkig was ons beskut in ons tent, droog. Koud, maar droog!


Net ná ons tweede twee-uur-slapie het ek vir die eerste keer begin opgooi. Dit was nie ideaal nie. Ons was aan die basis van 2 baie groot klim wat voorlê, Giants wat deur Thabana gevolg sal word. Van alle tye is dit wanneer ons ons krag nodig gehad het. Met Wes op nav en padvindery, het ons stadig verder gesoldate.


Na so 8 ure van geen eet, vir my. Ons het ongeveer 46 uur in die wedloop by Giants Castle (3 315 m,) aangekom toe die son opkom. Ek het aaklig gevoel en was op soek na aandag of nog erger, 'n uitweg. Pierre en Nicollete het ons met hope entoesiasme gegroet en sterk voorgestel dat ons na die beste uit die 2 spanne voor ons lyk. Toe ek my mond oopmaak om te kla, het Pierre baie beleefd vir my gesê om oor myself te kom en daarmee aan te gaan. Presies wat ek nodig gehad het om te hoor. Na 'n ete en die pragtige uitsigte van Giants, het ek soveel beter gevoel en was ek gemotiveerd om hierdie ding gedoen te kry. Nie vir lank nie, ongeveer 2 minute nadat ek geëet het, het ek vir die 2de keer opgegooi, nou maak ek my ingewande leeg met genoeg geraas en Butter Chicken Curry vir Wesley om uit te roep, "Ag Terence, jy is soos ... eintlik siek, soos, jy het gelyk gef*k!"

Deur op die vloer te lê en vir 'n paar minute te ruk het my toegelaat om myself te motiveer - "wel, jy het niks meer om op te braak nie en jy is halfpad, so kom oor jouself en kry dit gedoen."

Photos by Mountain Abandon


Ons het verder gedruk en voortdurend na Thabana Ntlenyana (3 482m) beweeg. Alhoewel ek glad nie geëet het nie. Ek het groot hoeveelhede water verorber en my "stertwind" het my aangedryf terwyl Wes navigeer, wat 'n mate van herstel moontlik gemaak het. Ek het nie geëet voordat ons by Sani Pass Aid Station, die enigste hulpstasie van die wedloop, aangekom het. Thabana Ntlenyana het sowat 30 uur van geen voedselverbruik vir my gemerk.


Ons het soos wenners by Sani brandstof gevul, eierrolletjies geëet en warm sjokolade gedrink terwyl ons voetvryf gehad het! Die laaste kilometers na Sani het ons deurweekte en blaarvoete doodgemaak. Na 'n lang verblyf, nou verfris en gereed om te rol, het ons mekaar aan ons doelwit herinner. Ek het aan Wes gesê: "Ons het basies klaar met die DGT!".

Ons het van die begin af glad nie gehardloop nie, ten spyte van kos en voete, was die res van ons lywe nog vars! Ons kon daardie eindstreep ruik! Ons het met opset weggespring en nie veel gestop nie. Nou voel ek beter, ek het soos 'n dier navigeer en padgevind, ons pas vir 'n goeie paar uur en oor 'n goeie paar heuwels aangedryf. Ons het 'n paar sinvolle stopplekke gehad vir kos en klere, maar oor die algemeen kon niks ons nou keer nie. Ons het die finale CP, Thamatu Pass goed onder ons afdeling se doeltyd en tot verbasing van baie, insluitend Nicolette en Pierre, wat kameras in die hand gehad het, gekuif. Weet jy wat om op 'n roete te doen as daar kameras is, reg? Jy hardloop!

Photos by Mountain Abandon

</